Framkalla bilder billigt

Jag får ofta frågan var det är billigast och bäst att framkalla bilder. Svaret på den frågan är inte det lättaste, både för att det varierar och för att det är olika priser på olika produkter. Dessutom är det en smaksak sett till hantering, kvalitet, kundservice och en rad andra faktorer. När jag beställer fotoprodukter går jag nästan alltid på pris om jag inte ska ha något väldigt speciellt. Exempelvis en canvastavla eller en förstoring som måste vara på ett visst material. Så här kommer mina tips på tre olika leverantörer som jag tycker gör vissa saker bättre än andra.

Fujidirekt – för de flesta normala format och enklare canvas

Den leverantör jag oftast använder är definitivt Fujudirekt. Jag framkallar framförallt 30x40cm, 50x70cm och ibland vanliga 11X bilder (vanlig höjd för album) och de har riktigt bra priser på just dessa storlekar. Utöver det har de enhetsfrakt på 39kr oavsett hur mycket man beställer vilket är riktigt bra.

  • 10x – 0,85 kr

  • 11x – 0,85 kr

  • 13x – 1,95 kr

  • 20x – 9 kr

  • 30x – 39 kr

  • 40x – 69 kr

  • 50x – 99kr

Deras canvastavlor har jag bara testat en gång och den jag beställde höll i alla fall riktigt bra kvalitet. 30x40cm canvas utan skuggram – 295kr.

Jag har bara varit i kontakt med deras kundservice vid ett enda tillfälle och blev väl mer än nöjd kan man säga. Jag har inte läst in mig på deras policy men precis som med de flesta leverantörer av dessa produkter är väl grundregeln att det som levereras är det som du har förhandsgranskat. Jag fick hem ett gäng 50x70cm bilder som var lite knasiga i färgerna på vissa ställen. Här var det mitt eget fel och det hade att göra med hur skärpa och förbättringar används, både på källfilen och på deras sida. Men, det krävdes inte mer än ett samtal för att få en ny omgång bilder kostnadsfritt vilket är utmärkt service i mina ögon.

Crimson – För riktigt stora förstoringar

Jag har bara beställt några få gigantiska förstoringar och Crimson har det absolut bästa priset jag hittat hittills. Dels är det inte så många leverantörer som framkallar så pass stora förstoringar och dels är det ganska kostsamt i övrigt. Jag har sett priser som varierar mellan 500kr upp till 1800kr. Hos Crimson kostar en 70x100cm förstoring 225kr +frakt. Frakten kostar mellan 39kr-159kr beroende på hur man vill ha det skickat.

ICA photo (Photobox) – För almanackor

Jag beställde tidigare ett gäng almanackor från Fujidirekt men gillade inte kvaliteten. Fuji skriver ut på fotopapper vilket är snyggt men värdelöst att anteckna på eftersom att de även lägger själva kalender-delen på fotopapper. Därför testade jag ICA Photo och jag är väldigt nöjd med de kalendrar vi beställde i julas. Dubbel väggalmanacka, 28×43,6cm öppen, för 199kr + frakt.


UTVALDA