8 saker att tänka på när du väljer bröllopsfotograf

Att välja rätt bröllopsfotograf är ingen lätt uppgift och det finns en rad olika saker att tänka på innan du ska göra ditt val. För att hjälpa dig på vägen har jag satt ihop en lista med 8 tips och tankar som jag hoppas underlättar för dig som är på jakt efter en bröllopsfotograf.

1. Grov plan och budget

Fundera över hur pass mycket tid du och din partner kan och vill avsätta för porträttbilderna, hur länge ni skulle vilja ha en fotograf med er under dagen och hur stor er budget är INNAN ni pratar med olika fotografer. På så sätt får ni själva en bild av hur ni vill att er dag skall se ut och en känsla för vad ni anser är rimligt att betala.

2. Vad kan ni hoppa över?

Tänk igenom vilken/vilka delar som är de absolut mest viktiga att dokumentera och vilka ni kan tänka er att hoppa över om det inte får plats i budgeten. Kom även ihåg att era gäster har minst varsin kamera och att de troligen mer än gärna vill använda dem, något som kan komma väl till pass under exempelvis festen.

3. Kvalitet framför allt

Anpassa alltid i tid och innehåll, inte i kvalitet. Eller med andra ord: Ta hellre ett mindre paket från en fotograf du känner dig bekväm med och vars bilder du gillar än att byta till en billigare fotograf som du känner dig osäker på.

4. Få kontroll över de digitala filerna

Det här anser jag att du som kund aldrig bör kompromissa med. Säkerställ att du får dina bilder i högupplöst digitalt format och att du får framkalla egna bilder varhelst du vill. Det finns lika många prismodeller som det finns fotografer och hos vissa måste du vända dig till fotografen för att beställa dina framkallningar, något som inte blir lika billigt som att framkalla själv. En annan stor fördel med att få de digitala bilderna är att du själv har kontroll över dina bilder och kan förvara dem på ett säkert sätt.

5. Be om RAW-filer

Det här är inte jättevanligt att fotografen inkluderar eller går med på men om det är möjligt kan du försöka få med dig RAW-filerna och tillstånd att framställa egna bilder i avtalet. Vem vet, du kanske vill justera bilderna så att en viss bild ska passa in i en viss miljö eller redigera dem på något helt annat sätt än vad fotografen gjort. Så länge du har RAW-filerna kan du göra det med bibehållen kvalitet.

6. Hitta en fotograf vars stil passar er

En sak du kan göra är att jämföra fotografens olika fotograferingar och och se vad som är återkommande och kanske inte återkommande. Är bilderna allmänt tilltalande? Är det mycket ljust och fräscht? Är det mycket mörkt och dramatiskt? Är fotografen väldigt kreativ eller är det väldigt strikt? Finns det kanske lite av varje? Och så framförallt: Vad tycker du själv om? Försök sätta dig in i de olika bilderna och scenerna och känn efter om det hade kunnat vara du och om du hade varit nöjd med bilden. Allt ligger i dina, beraktarens, ögon.

7. Läs igenom villkoren

Det här med lag och rätt kring en bild kan vara snårigt men som vanligt är det mycket sunt förnuft som gäller. Som beställare av ett fotouppdrag är det enda som krävs av dig är att du läser igenom och förstår de villkor som din fotograf har satt upp. Något som inte är förhandlingsbart eller som fotografen inte kan avsäga sig är sin ensamrätt till sitt fotografiska verk. Det innebär i praktiken att det är fotografen som äger bilderna, får bestämma hur bilderna får användas och att fotografen alltid ska nämnas i samband med sina bilder. Olika fotografer tar såklart olika hårt på det där med vad de faktiskt har rätt till jämfört med hur de sedan agerar och det är såklart något som bör finnas med i beräkningarna när du gör ditt val. Det viktigaste av allt är att du är införstådd med vad du får och inte får göra och att du kan acceptera hur bilderna får/inte får användas när de har levererats till dig.

- Om du vill lära dig mer kan du läsa följande artikel om lag och rätt på Svenska Fotografers Förbund (SFF). - Ett annat tips är att kika på den villkorsmall som SFF tillhandahåller

8. Betala såhär mycket

Ja, vad är då rimligt att betala för en bröllopsfotograf? Svaret är; Hur långt är ett snöre?

- Gå efter din egen budget och vad som är rimligt att betala - Anpassa hellre i tid och antal bilder än att göra avkall på upplevd kvalitet - En dyr fotograf är inte per automatik bättre än en billig

För att få något slags riktmärke kan du kika in på Svenska Fotografers Förbund och deras prislista. SFF är en intresseorganisation för yrkesfotografer vars främsta uppgift är att stärka och utveckla yrkesfotografersnas villkor (Mer om SFF på Wikipedia). Viktigt att poängtera är att den här prislistan är ett riktmärke för yrkesfotografer, hobbyfotografer håller sannolikt lägre priser.

Och sist men inte minst en tankeställare om transparens när du sitter och letar efter rätt fotograf för ditt bröllop.

Hoppas att den här artikeln har gett dig några tankeställare och matnyttiga tips och lycka till i jakten på rätt fotograf till ditt bröllop!


UTVALDA